2013. július 13., szombat

Esküvő világszerte: Spanyol esküvői nyakkendők

Az esküvői mulatságok során nem ritka jelenség az, hogy az ifjú pár számára (kultúrától és szokásrendszertől függően, a lehető legkülönbözőbb módokon) pénzt gyűjtenek, hogy közös életüket minél egyszerűbben kezdhessék el, a nagyobb család, barátok támogatását maguk mögött tudva.

Ennek legismertebb formája nálunk a menyasszonytánc. A spanyol esküvői hagyományban egy egészen más formáját találjuk meg ugyanennek a szokásnak, de sajnos a vőlegény nyakkendője is áldozatul esik az események sodrában...

Ugyanis a hagyomány lényege, hogy a vőlegény nyakkendőjét apró darabokra szabdalják fel és a darabkákat elárverezik a férfi vendégek között. Természetesen ennek a szokásnak is (mint minden más elsőre furcsa tradíciónak) megvan az ésszerű magyaráza. Vagy legalábbis az eredete... :-)
Kezdetben az esküvői vacsora befejeztével került sor erre az eseményre, mégpedig azért, hogy a vacsora utáni mulatozásra is fussa a friss házasoknak (leginkább az italok kifizetésére). Nyilván ekkoriban még nem volt olyan szervezett, tervezett egy-egy esküvő, mint manapság.

Mostanában leginkább vidéki spanyol esküvőkön találkozni még a hagyománnyal, és ott is ritka, hogy a vőlegény szép (és drága) nyakkendőjét szaggatják darabokra. Általában a tanúk vagy az örömapa zsebében lapul egy régi, kiöregedett vagy egyszerűen csak utált nyakkendő, kifejezetten erre a célra.




Pramon Card esküvői meghívó

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése